Trädgården

Trädgården
Utanför staketet i södersluttningen ligger Solskattens trädgård. Här finns en uppodlad yta på ca 800 kvadratmeter. Här odlas olika kålsorter, rotfrukter, squash, örter och blommor m.m. Trädgården förser köket på Solskatten med grönsaker under hela höstterminen, vissa grönsaker räcker hela året och får då vila i frys och matkällare.

Under hösten skördar kökspersonalen på morgonen för att sedan gå in i köket och tillreda de allra vackraste och färskaste råvaror man kan tänka sig.


Barnen arbetar i trädgården tillsammans med pedagogerna och trädgårdsmästaren, som ett naturligt inslag i rytmen och utifrån sin egen kapacitet. På våren sätts fröer inomhus för att sedan planteras ut innan sommaruppehållet. När barnen kommer tillbaka efter sommaren förundras de över att det lilla solrosfröet  har växt och blivit en hög och ståtlig solros, långt mycket högre än barnet.


Trädgården har bedrivit biodynamisk odling med växelbruk och preparat, men sedan något år tillbaka bedrivs ett ekologiskt odlande med växelbruk.

Vi får en stor hög med naturlig gödsel som kan inspirera barnen på många sätt, det kan vara väldigt spännande med gödsel!


Östersunds Waldorfskola förlägger vissa lektionstimmar i trädgården


I trädgården får du som förälder också möjlighet att vara med och arbeta, då ett eller flera extra handtag behövs. Vi brukar anordna några arbetstillfällen per år tex vid vårbruk eller runt skördetid. Det brukar bli trevliga och uppskattade möten i trädgården.