Maten

Maten

I Solskattens kök lagas vegetarisk mat med de allra finaste råvaror, baserade på biodynamiska, kravodlade och ekologiska råvaror.

Under hösten skördas det dagligen i vår egen trädgård och tillreds i vårt kök, hösten är en underbar tid att arbeta i köket på Solskatten. Barnen får vara med och skörda, repa grönkål till den goda grönkålsoppan. Tänk att som barn få veta hur grönkål ser ut, växer och smakar. Härligt!

Måltiderna består av till största delen växtbaserade livsmedel med undantag för mejeriprodukter och ägg. En stor variation är viktig och det som lagas baseras på allt från grönsaker, kålväxter, fullkornsprodukter, baljväxter, rotfrukter, frön, örter, frukt och bär. Vi använder också vissa kallpressade oljor och smör.  Maten vara god, vacker, näringsriktig, fri från tillsatser och passa små barngommar. All mat lagas från grunden utan konstigheter.

Socker är vi försiktiga med och använder det enbart vid speciella tillfällen Till våra årstidsfester och födelsedagar bakar vi bullar, kakor och tårtor.

Vi bakar mycket av vårt bröd själva och gärna ett rågsurdegsbröd som både barn och fröknar älskar. Brödet ger oss råg i ryggen!

I trädgården plockar vi örter, blommor och blad för torkning till våra teer som vi dricker till morgon- och mellanmålsfikat.

När man kliver in på Solskatten så får man ofta mötas av dofter som äppel och nypondryck, nybakat bröd, en nygräddad broccolipaj eller andra goda rätter. Dofterna är många och härliga.

"Tack för maten, den var god, den ger hälsa, kraft och mod!"